VITAMIN ZA NOVI ŽIVOT

Folna kiselina, folat ili, kako ih još uvijek zovu, vitamin B9 je bitan za ljudsko tijelo za stvaranje crvenih krvnih stanica, apsorpciju željeza, razvoj krvnih stanica, sinteza purinskih baza, kolina i aminokiselina. Bez nje nema normalnog metabolizma DNA i zaštite od kancerogenih stanica.Koja hrana bogata folnom kiselinom? Sadrži voće i povrće, osobito zeleno lišće, kao što su špinat, blitva, zelena salata, kelj, grah, grašak, masne ribe kao što su tuna i losos, agrumi – naranče i limun, orašasti plodovi voće, pšenično zrno, integralni žitarice, banane, rajčica, paprika, brokula, mlijeko, jaja, jetra i pekarski kvasac.

Folna kiselina se apsorbira u organizmu pomoću drugih vitamina B skupine, biotina, vitamina C i cinka. Njenu iskoristivost umanjuju kava, duhan i stres, kao i nedovoljna količina cinka i probavnih enzima. Dakle, da bismo organizmu osigurali dovoljne količine ovog vitamina, pored njegovog pravilnog unosa, potrebno je i da se pobrinemo da nam probavni sustav ispravno „radi“. Naš organizam pravi rezerve ovog vitamina za oko mjesec dana, a njegove najveće koncentracije su u likvoru (moždano-moždinska tekućina). U slučaju stvaranja viška, višak se jednostavno izlučuje u urinu.

Ako nemamo dovoljno folne kiseline u organizmu, imati ćemo simptome anemije, bljedilo, malaksalost, nedostatak energije, osjećaj žarenja i grčeva u nogama, ‘nervozne noge’, otežano disanje, lupanje srca, uvećanu jetra i slezenu, upalu desni, a jedan od čestih simptoma je neprirodno glatki jezik. Također ćemo biti skloni glavoboljama, a nedostatak folne kiseline dovodi i do zaborava, nesanice, razdražljivosti i depresije.

Postoji razdoblje života kada nam je potrebna dodatna količina folne kiseline: tijekom trudnoće. Zapravo, najbolje je povećati unos tijekom planiranja trudnoće i prije nego što do nje dođe. Zašto je ovaj vitamin toliko važan? U razvoju fetusa, pravilan razvoj neuronske cijevi je vrlo važan. Ako je zatvoren, razvijaju se razvojni defekti, a mozak i leđna moždina ne mogu se pravilno oblikovati. Uslijed nepravilnog razvoja neuralne cijevi, može doći do poremećaja poput anencefalija (odsustvo dijela ili cijelog mozga), spina bifida (otvoren donji dio kralježnice koji se formira izvan tijela u obliku ciste), Encefalokela (poremećaj gornjeg dijela kralježnice pri čemu je dio mozga izložen). Kod novorođenčadi čije su majke imale manjak folne kiseline, zabilježen je četiri puta veći postotak deformiteta, poremećaja u razvoju i u najblažim slučajevima, imunoloških poremećaja. Žene koje često rađaju s malim pauzama, najvjerojatnije će patiti od megaloblastne anemije u trudnoći. Također, kod njih je češća pojava abrupcije posteljice (prijevremenog odvajanja placente)

Još jedan razlog zašto je folna kiselina od iznimne važnosti za žene: dokazano je da ovaj vitamin u pojačanoj dozi može igrati veliku ulogu u preventivi i liječenju displazije i razvoja karcinoma grlića maternice. Oralni kontraceptivi smanjuju koncentraciju folata u serumu, pa žene koje koriste kontracepcijske pilule trebaju povećati unos ovog vitamina. Žene trebaju davati dozu od 0,4 mg dnevno, dok trudnice trebaju uzeti dvostruko više.

Još jedan prijatelj žena koji se brine o njihovom reproduktivnom zdravlju, hormonalnom balansu a pritom je i odlična priprema za trudnoću, je Femisan A. Odnedavno, pored biljne tinkture, Femisan A postoji i u obliku kapsula. Kapsule su potpuno prirodne i sadrže istu kombinaciju ljekovitog bilja kao i kapi, a dodatno sadrže cink koji, pored mnogih bitnih funkcija pomaže i apsorpciju folne kiseline, i zlatnu maku koja i sama sadrži vitamine B skupine – riboflavin, niacin, B6 i vitamin C koji također pomažu apsorbirati folnu kiselinu. Femisan A čuva maternicu, jača njezin endometrij i stimulira ovulaciju, stvarajući tako idealne uvjete da se formira novi život.

Članak preuzet s herbaroom.com. Izvorni članak potražite ovdje: http://herbaroom.com/vitamin-za-novi-zivot/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *