UZROCI NEPLODNOSTI – CISTE NA JAJNICIMA

Ciste su česta pojava, najčešće bezbolna i bez simptoma. Iako većina žena bar jednom u životu ima poneku cistu za koje ne bude niti svjesna, ova promjena nije zanemariva i ponekad može dovesti do ozbiljnih posljedica. Zato su neophodne redovite posjete ginekologu.

Kod žena u reproduktivnom dobu, svakog mjeseca po jedan jajnik izbacuje jednu jajnu stanicu u folikul – prostor ispunjen tekućinom, koji je potom pušta u falopijevu tubu. Folikul potom puca i apsorbira se. To je idealan scenarij, ali stvari se ne odvijaju uvijek po savršenom redoslijedu.

Događa se da folikul ne pukne i ne ispusti jajnu stanicu, već počinje rasti pošto se unutar njega akumulirala tekućina. Tada nastaje folikularna cista na jajniku. Ona obično stoji tu neko vrijeme, ne utječe na menstrualni ciklus, i potom pukne sama od sebe. Tada se osjeća iznenadna bol koja ne bi trebala da traje duže od par dana.

Može se dogoditi da se folikul nakon oslobađanja jajne stanice ne resorbira i da se otvor na njemu zatvori, pa se akumulira tekućina koja stvara tzv. luteinsku cistu.  I ona sama nestaje nakon par tjedana do dva ciklusa, a može izazvati krvarenje van ciklusa i bol. Postoji i hemoragična cista koja nastaje kada pukne krvna žila i krv napuni cistu. Ovo su sve funkcionalne ciste što znači da se javljaju pod djelovanjem hormona tokom menstrualnog ciklusa i nisu povezane ni sa kakvom bolešću. Kod žena koje ulaze u menopauzu značajno se smanjuje pojava cista.

Ciste mogu biti sitne ili narasti čak više od desetak centimetara. Ginekolog će obično ciste samo pratiti, međutim postoje situacije koje iziskuju kiruršku intervenciju. Na primjer ako cista ostane na jajniku duže od tri ciklusa, ili naraste preko 10 cm, potrebno je liječenje, ili ako ono ne pomogne – punkcija. U vrlo rijetkim situacijama cista na jajniku postaje kancerogena, i to se može utvrditi pomoću pregleda i tumor markera.

Kako možemo prepoznati da li imamo cistu? Treba osluškivati da li nam tijelo daje neke od ovih signala:

 • bol u maloj karlici / zdjelici
 •  jaka bol tokom menstruacije
 • promijene u menstrualnom ciklusu ili izostanak menstruacije
 • bol tokom seksualnog odnosa
 • osjetljivost grudi
 • nadimanje i rast trbuha
 • bol u crijevima i prilikom pražnjenja crijeva
 • mučnina, povraćanje

Ako osjetimo i vrtoglavicu, zadihanost, groznicu, jak i oštar bol u donjem dijelu trbuha i krvarenje van ciklusa, potrebno je odmah potražiti medicinsku pomoć, jer je moguće da je došlo do rupture ciste ili uvrtanja jajnika, što može izazvati komplikacije ako se ne reagira na vrijeme.

Uvrtanje ili torzija jajnika nastaje kada velika cista utječe na jajnik da se okrene ili pomakne, pa se poremeti cirkulacija u samom jajniku što može dovesti do odumiranja tkiva. Ako se ciste zapuste i ne liječe, mogu izazvati neplodnost ili smanjiti plodnost.

Kako da sami sebi pomognete kada osjetite bol zbog prisustva ciste?

 • Toplina godi. Stavite nešto toplo na donji dio trbuha i držite ga petnaestak minuta. Popijte topli čaj.
 • Nemojte nositi tijesnu odjeću.
 • Krećite se sporije.
 • Uzmite diuretik, na primjer peršin.
 • Pijte više tekućine. Veće količine vode će pomoći da izbacite toksine, ublažiti će nadimanje i tako smanjiti bol.
 • Koristite Femisan A. Ovaj prirodni preparat na bazi ljekovitog bilja ubrzava pucanje cista i sprječava nastanak novih. Ako imate ciste i uzimate Femisan A vrlo je vjerovatno da ćete tokom prvih desetak dana osjetiti laganu bol u donjem dijelu trbuha i imati obojen sekret. To je znak da je cista pukla i da slijedi ozdravljenje.

Femisan A za zdravlje žena, od puberteta do menopauze.

članak preuzet sa herbaroom.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *