NEMA MJESTA ZA “RANICE”

Sigurno se svaka žena uplaši kada spozna kako ima ‘ranicu na grliću maternice’. Prema posljednjim podacima, svaka druga žena ima neku promjenu ove vrste. Međutim, uglavnom nema velikog razloga za zabrinutost jer ta ‘ranica’ zapravo predstavlja mrljicu na sluznici. Radi se o tome da je vanjski i unutrašnji dio grlića maternice prekriven drugačijim epitelom, i te stanice epitela teže da se šire i dominiraju, što ovisi od hormonalnog balansa ali i kiselosti, odnosno baze sredine. Kada se cilindrični epitel kome je inače mjesto u unutrašnjosti grlića i u maternici, proširi ka vanjskom dijelu grlića, nastaju crvene mrlje koje se popularno nazivaju ranicama na grliću maternice. Stručni naziv za ranicu je ektopija, što u prijevodu s latinskog znači ’tu gdje joj nije mjesto’.

Dok god je ‘ranica’ fiziološko stanje, nije potrebno nikakvo liječenje. Ali kada je izazvana virusnim infekcijama, naročito HPV-om, potrebna je hitna medicinska pomoć. Ektopija zna da ’podivlja’ kada se poremeti hormonalni balans u tijelu žene, na primjer tokom puberteta ili u trudnoći. Ranice se otkrivaju na redovitim ginekološkim pregledima i liječnik će utvrditi da li i kakvu terapiju ili intervenciju treba.

A kako možemo naslutiti da imamo ranicu koja je problematična i zahtijeva veću pažnju?

Uobičajni simptomi su obilniji vaginalni sekret i krvarenje tokom i nakon odnosa. Ta kombinacija simptoma može ukazivati na bakterijsku ili virusnu infekciju, jer pojačano lučenje sekreta obično nastaje kada se broj bakterija ili virusa višestruko poveća. Zamućeni sekret ukazuje na bakterijsku infekciju, dok bistar ukazuje kako se radi o virusnoj. Još jedan od simptoma može biti peckanje prilikom mokrenja.

U ozbiljnijim slučajevima može se javljati sukrvičavi sekret, krvarenje van menstrualnog ciklusa, bol tokom odnosa, i tada se obavezno mora otići na pregled i uraditi PAPA test. Potrebno je ozbiljno shvatiti situaciju, naročito ako se utvrdi i prisustvo HP virusa na sluznici grlića maternice. HPV vodeći je uzrok raka grlića maternice koji se može spriječiti ako se otkrije na vrijeme. U slučaju da je ranica na grliću dobroćudna, njezino uklanjanje nije neophodno, eventualno se može „spaliti ranu“  kauterizovati ili samo koristiti propisana terapija. Ali, ako se biopsijom utvrdi malignitet, ranica se mora ukloniti kirurškim putem.

Pored HPV-a, ranicu može izazvati kandidijaza, infekcija hlamidijom, sifilisom ili herpesom. Ovakve infekcije ukazuju i na nepostojanje ili neadekvatnost zaštite tokom seksualnih odnosa, također i neuredan život – loša ishrana, pušenje ili alkohol.

Ukoliko se ranica otkrije u trudnoći, usljed hormonalnih promijena može se proširiti. Nije dokazano da može imati negativan uticaj na plod, ali svakako je veoma bitno u tim situacijama slušati savjete ginekologa.

Kaže se da je preventiva najbolji lijek, što se naročito može primjeniti na ektopiju. Ranicu na grliću maternice najbolje ćemo sprečiti ako se zdravo hranimo, dovoljno se krećemo, znamo s kim stupamo u odnose i koristimo adekvatnu zaštitu. Pravilo koje vrijedi za sve aspekte života je kako problemi nastaju kada se naruši balans. U tijelu žene, narušeni balans hormona može napraviti pravu revoluciju što se obično burno odražava na njeno reproduktivno zdravlje. I dok možemo liječiti i zaliječiti simptome, najbolji način da se borimo protiv zdravstvenih poremećaja izazvanih disbalansom hormona, jeste da povratimo njihov balans.

Vrkuta, stolisnik, neven, zeleni iglice, lista dvornika, listq peršina… Priroda nam je izdašno podarila riješenja za naše probleme, samo je potrebno znanje kako da ih primjenimo. Zato je tu Femisan A, koji sadrži idealan izbor i odnos ljekovitog bilja. Femisan A uravnotežava funkcije u organizmu, a ljekovito bilje u njemu ima posebno adstringentno djelovanje koje pospiješuje zacjeljivanje rana, smanjuje iritacije i upale oštećenog tkiva, i stvara prirodnu barijeru koja spriječava infekciju rane. Femisan A je stoga vrlo uspješan u saniranju ranica na grliću maternice. Uz redovite ginekološke preglede i Femisan A, nema mjesta za ranice na grliću maternice.

 

Gordana Zdjelar 2018 – članak preuzet s herbaroom.com http://herbaroom.com/category/femisan-a/

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *