KAD SE ESTROGEN OTME KONTROLI

Ženskim tijelom upravljaju progesteron i estrogen, koji se tokom mjesečnog ciklusa smjenjuju po uhodanoj praksi. Danas više nego ikada okružene smo toksinima koji nam tiho i postepeno remete hormonalnu ravnotežu/ balans i izazivaju poremećaje čiji uzrok često ni ne naslućujemo. Evo što se događa kada imamo više estradiola, estriola ili estrona – dakle višak estrogena u organizmu:

Jedan od signala kako nam je estrogen ‘poludio’ je pojava masnih naslaga oko struka. Osobe s viškom kilograma obično imaju povišeni nivo estrogena. Zapravo, sprega viška kilograma i viška estrogena je uzročno posljedična: masne naslage luče estrogen, a potom estrogen uzrokuje stvaranje dodatnih masnih naslaga. Jedno podupire drugo, i ako ne reagiramo na vrijeme, možemo lako nabaciti koji kilograma viška, a koji nam može izazvati i razne druge zdravstvene probleme, uzrokovati dijabetes i kardiovaskularne poremećaje. Čak i kad smo fizički aktivne, uz višak estrogena i manjak progesterona dolazi do pojačanog gubitka mišićnog tkiva.

Višak estrogena može uticati i na endoktrini sustav i izazvati poremećaj rada štitnjače. Ovaj hormon, kada ga ima više nego što je normalno, utiče na smanjenje tiroidnih hormona, T3 i T4, što može dovesti do hipotireoze.

Previše estrogena može poremetiti menstrualni ciklus. Ako menstruacija dolazi prerano ili kasni, ako krvarimo na sredini ciklusa, a naročito ako uz to imamo i višak kilograma, vrlo vjerovatno se radi o povećanom nivou ovog hormona.

Visok nivo estrogena i nizak nivo progesterona može izazvati fibrocistične promjene u grudima. Grudi otiču više nego inače, bolne su na dodir, i mogu se napipati čvorići.

Hormoni utiču na raspoloženje, pa svaka vrsta disbalansa može izazvati nervozu, depresiju, iritabilnost, što se može negativno odraziti i na društveni i obiteljski život. Promjene raspoloženja su očekivane u trudnoći ili ulasku u menopauzu, inače može se dogoditi da su uzrokovane viškom estrogena.

Promjene raspoloženja može izazvati i hipertireoza, a opet pod utjecajem estrogena. Za ubrzani rad štitnjače karakteristična je napetost, nervoza i osjećaj konstantne uznemirenosti. Tijelo nije u stanju da osigura hormon koji metabolizira energiju, pa još jedan od simptoma u tom malom ’padu sistema’ može biti i zaboravnost. Problemi sa pamćenjem, slaba organiziranost, mogu narušiti kvalitet života, i dovesti do neugodnih situacija.

Hormonalne promjene mogu izazvati i glavobolje, s obzirom da estrogen kontrolira kemijske procese u mozgu koji utiču na osjećaj bola. Migrene u PMS-u su čest znak viška estrogena.

Pored svega ovoga, dominantan estrogen izaziva zadržavanje vode u organizmu i celulit, proširene vene, kao i poremećaje ženskog reproduktivnog sustava: miome, ciste, bolne i obilne menstruacije, pojačan PMS, neplodnost

Što nam je činiti kako bismo povratile ravnotežu/balans? Prije svega, potrebno je iz neposredne okoline ukloniti, što je više moguće, takozvane ksenoestrogene – predmete i tvari koji imitiraju estrogen u organizmu i remete hormonalni balans. Najveći ksenoestrogeni su pesticidi, deterdženti, plastika, boje i lakovi, kozmetika. Hranu nikako ne treba podgrijavati u plastičnim posudama, niti jesti ili piti iz njih. Čaše za kavu ‘za ponijeti’ od stiropora su još jedan dobar primjer. Kad koristimo deterdžente, trebamo nositi rukavice. Kozmetika treba biti što prirodnija i jednostavnija.

Treba izbjegavati hranu koja utiče na hormone, kao što je soja. Soja i sojino mlijeko često su zastupljeni u industrijskim proizvodima, a da toga nismo ni svjesne. Zato je najbolje da same pripremamo svoju hranu, i da što više koristimo organsko voće i povrće, ili da ga nabavljamo od pouzdanog proizvođača.

Definitivno treba potpuno eliminirati cigarete i alkohol – alkohol utiče na jetra koja metabolizira hormone. Slatkiši također remete rad hormona, pa kada želimo nešto slatko, najbolje je da to same napravimo, od prirodnih zaslađivača: rogača, meda, javorovog sirupa, kokosovog šećera.

Naš prijedlog, što treba više jesti:

  • karfiol i brokulu koji prirodno smanjuju nivo estrogena
  • omega 3 masnih kiselina (lanene sjemenke, avokado, losos, tuna)
  • kvalitetnih ulja, naročito kokosovog i maslinovog
  • zlatne make, koja je prirodni balanser hormona
  • vitamina B6 (orahe, integralne žitarice, meso, banane, špinat, tuna, losos, batat, suhe šljive)
  • cinka i magnezija (sezam, bundeva/tikva, suncokret, indijski orah, govedina, puretina, jaja, lan, kakao, zeleno lisnato povrće, jetrica, skuša)
  • vitamina C (paprika, kivi, jagode, paradajz, bobičasto voće)
  • vitamina E (suncokret, orašasti plodovi, avokado, bundeva/tikva, paprika, zeleno lisnato povrće, pšenične klice)
  • jaja, koja su vrlo hranljiva, i nikako ne izbjegavati žumanjke
  • vlakna koja pomažu probavi i izlučivanju štetnih tvari (zob, laneno sjeme, proso, bundeva/tikva)

Pored uravnotežene ishrane i eliminacije toksičnih tvari iz okruženja, u pomoć nam mogu priskočiti i ljekovite biljke. One koje su ženama najkorisnije, skupili smo u Femisanu A. Femisan A kapi i kapsule obogaćene zlatnom makom i cinkom, stručno su osmišljene u laboratoriju “Herba Sveta” s ciljem da pomognu ženama da se izbore s poremećajima reproduktivnog sustava od prve menstruacije do menopauze. Ovaj potpuno prirodni preparat doprinosi normalnoj plodnosti i reprodukciji, normalnoj sintezi DNK i proteina, i ima ulogu u procesu diobe stanica, regulaciji hormonske aktivnosti i zdravlju reproduktivnih organa. Kada se estrogen otme kontroli, Femisan A je tu da ga nježno, ali odlučno umiri, obuzda.

članak preuzet s herbaroom.com

http://herbaroom.com/category/femisan-a/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *