KAD HORMONI ’UDARE U GLAVU’

Nema osobe koja nije barem jedan put osjetila glavobolju. Mnogo toga je može izazvati, naročito stresne situacije, ali sa sigurnošću možemo utvrditi da su joj žene podložnije, posebno u određenim danima u mjesecu. Tokom ciklusa hormoni “polude”, a pred samu menstruaciju nivo estrogena i progesterona pada na najnižu točku. Estrogen mnogo toga drži pod kontrolom u našem tijelu, uključujući i osjećaj za bol. Kada je nivo estrogena visok, endorfin i enkefalin su mnogo učinkovitiji jer je broj receptora u mozgu koji ih prihvaćaju drastično povećan. Jedan od razloga što žene mogu podnijeti porođajne bolove je upravo taj što je nivo estrogena tada izuzetno visok.

Većina žena koje inače pate od migrena osjećaju značajno pogoršanje pred početak menstruacije, a mnoge dobiju glavobolju samo u PMS-u. Menstrualne migrene i estrogenske glavobolje su vrlo intenzivne, često praćene mučninom i osjetljivošću na svijetlost i zvuke, pa utiču na kvalitet života i onemogućavaju svakodnevne aktivnosti. Kod nekih žena ove glavobolje mogu izazvati i kontracepcijske pilule. Kada u perimenopauzi hormoni podivljaju, i glavobolje se mogu pojačati, ali s konačnim prestankom menstruacije obično prestaju i glavobolje, što je iskustvo dvije trećine žena s ovim problemom.

Nedavno su istraživanja ukazala na još jednu vrstu migrene povezanu s ciklusom – migrenu na kraju menstruacije. Za razliku od migrena izazvanih padom estrogena, ovu glavobolju izaziva pad nivoa feritina i anemija uslijed gubitka krvi tokom ciklusa. Njoj su naročito sklone žene s obilnim krvarenjima koja često izazivaju miomi. Iako se ova vrsta migrene još uvijek istražuje, ono što se za sad zna je potpuno predvidiva, da traje u prosijeku dva i po dana, i da ima iste simptome kao i migrena izazvana padom estrogena.

Ako smo sklone glavoboljama u PMS-u, tokom ili na kraju menstruacije, postoje faktori koji ih dodatno mogu pogoršati: neispavanost, jarko svijetlo, jaki mirisi ili zvuci, nagle promijene vremena, stresne situacije… Tada je važno paziti na ishranu, ne preskakati obroke, a izbjegavati alkohol, naročito crveno vino, kavu, mesne prerađevine, jake sireve, umjetne arome i proizvode koji sadrže pojačivače ukusa.

Sebi možemo pomoći tako što ćemo pojačati unos magnezija koji opušta krvne žile koji se kod glavobolje skupljaju. Magnezij ima u zelenom lisnatom povrću, integralnim žitaricama, mahunarkama, bananama i crnoj čokoladi. Danas to svakako nije lako, ali stresne situacije treba što više izbjegavati i smanjiti broj obaveza. Redovno vježbanje 3 do 4 puta tjedno također može pomoći, naročito aerobne vježbe i meditativne metode poput joge, tai čija ili sl.

Kada glavobolja već nastupi, ne treba se opirati, već se opustimo najbolje što možemo, odmorimo se u zatamljenoj, tihoj prostoriji, stavimo hladan oblog na glavu i lagano dišemo. Bitno je sjetiti se i tekućine: dehidracija može samo pogoršati stanje jer smanjuje protok krvi pa samim tim i količinu kisika koja dospijeva u mozak.

I još jedan način da pomognemo sebi je preparat koji je već postao sinonim za rješavanje ’ženskih’ problema – Femisan A. Ovaj potpuno prirodni preparat na biljnoj bazi uspostavlja hormonalni balans, smanjuje obilna krvarenja, umanjuje simptome PMS-a, a jedan od njegovih sastojaka, čuveni spazmolitik – hajdučka trava, ublažava grčeve i bol. Ako se redovito uzima, Femisan A može doprinijeti redovnom ciklusu bez neugodnih popratnih pojava, hormonalnoj ravnoteži, i umanjenju ili eliminaciji poremećaja reproduktivnog sistema.

Članak preuzet s herbaroom.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *