Hormoni i ljepota

Femisan blog post hormoni i ljepota

Poremećaj hormona često se može pročitati na našem licu i tijelu. Hormoni su nezaobilazan i veoma važan dio ‘slagalice’ našeg organizma. S ulaskom u određena životna razdoblja i situacije, poput puberteta, menopauze ili trudnoće, razina hormona se mijenja, ali sve su češće situacije kad hormoni ‘polude’ kada im nije vrijeme.

Danas je sve veći broj žena koje se bore s neredovitim ciklusima, policističnim jajnicima, miomima i drugim poremećajima izazvanim hormonalnim disbalansom. Svatko tko se našao u takvoj situaciji zna koliko je teško boriti se s konstantnim osjećajem umora, depresije, zaboravnošću i promjenama raspoloženja. Osim što hormoni imaju ogroman utjecaj na naše tijelo i psihu, oni nam mogu i drastično promijeniti izgled. Zato ne pretjerujemo kada tvrdimo da su hormoni neophodni za ljepotu.

Neravnoteža hormona

Kada dođe do hormonskog poremećaja, žudimo za slatkišima, skloni smo prejedanju i dobivanju kilograma. Kada nam opadne nivo estrogena, imamo osjećaj kao da gubimo svaku kontrolu nad hranom. To je zato što estrogen utječe na nivo leptina, hormona koji regulira unos hrane. Nakon četerdesete godine života, a naročito prilikom ulaska u menopauzu, žene lakše dobivaju neželjene kilograme, a masne naslage se posebno talože na području trbuha. Ovo je razdoblje i kada smo manje fizički aktivne, pa je važno pronaći aktivnost koja nam odgovara i redovito je primjenjivati.

Naš probavni sustav obložen je receptorima koji reagiraju na estrogen i progesteron. Kad se njihova razina poveća ili pada i naša probava se mijenja, često se osjećamo naduto i otičemo, tako da nam  i zakopčavanje omiljenih traperica može postati otežano.

Hormonska neravnoteža usko je povezana s aknama. Kada nam se poveća razina androgena, muškog spolnog hormona (kojeg u određenim količinama imaju i muškarci i žene), naše žlijezde lojnice rade više nego što treba, pore se začepljuju i stvaraju se akne. Problem akni ne smije se nikako rješavati u ‘kućnoj radinosti’. Potrebno je, prije svega, provjeriti razinu hormona i poraditi na njihovoj ravnoteži, te pronaći dobar dermatolog ili kozmetičar koji će stručno očistiti kožu.

Poremećaj spolnih i/ili hormona štitnjače može izazvati naglo i prekomjereno opadanje kose. Kosa postaje suha i lomljiva,  na što ni jedna žena ne može ostati ravnodušna. I dok nam kosa opada, na pogrešnim mjestima se oblino pojavljuju neželjene dlačice:  pojačavaju se dlačice na nausnicama, bradi i po tijelu. I opet, to je znak da je potrebno provjeriti razinu spolnih i tiroidnih hormona.

Progesteron nam regulira i razinu energije i san, pa kada opadne, nastaju kronični umor i nesanica. Nizak estrogen može izazvati valunge i preznojavanje, što može dodatno ometati san, ali i izazvati glavobolje. Umor i neispavanost utječu na izgled našeg lica i pojavu tamnih podočnjaka, ali i na tijelo jer nam ne omogućavaju dovoljnu razinu energije za svakodnevne aktivnosti.

Ako nam je nivo estrogena previsok, mogu se pojaviti promjene na grudima, kao što su ciste i kvržice. Veoma je važno redovito obavljati samopregled dojki, oko 15. dana ciklusa i odmah reagirati na svaku promjenu.

Estrogen je izravno povezan sa serotoninom i dopaminom, ’hormonima sreće’. Hormonalna neravnoteža ide ruku pod ruku s depresijom, koja naročito može biti izražena tijekom PMS-a i u menopauzi. Poremećaj spolnih hormona i hormona štitnjače može ozbiljno ugroziti psihičko zdravlje, dovesti do manjka samopouzdanja i ljubavi prema sebi, navesti nas da zanemarimo fizički izgled, a u težim slučajevima čak i osnovnu osobnu higijenu.

Priroda za prirodnu ravnotežu

Naše tijelo je savršena slagalica, ali dovoljno je da se samo jedna kockica poremeti da  se naruši cijela slika. Nigdje to nije tako očito kao kod hormona. Kada se hormoni jednom poremete, veoma je teško vratiti ravnotežu. Moderna medicina nam nudi zamjensku hormonalnu terapiju koja može djelovati dok je uzimamo, uz mnoge neželjene efekte, a kada s njom prestanemo, problem se vraća. Prirodnu ravnotežu najbolje može obnoviti priroda.

Femisan A je preparat na bazi ljekovitog bilja koji, bez ikakvih neželjenih djelovanja uspostavlja hormonalnu ravnotežu i rješava probleme izazvane neravnotežom. Femisan A postoji u dva oblika: kapima – biljnoj tinkturi i kapsulama koje su dodatno obogaćene macom i cinkom.

Femisan A je neizostavni sastojak kozmetičke torbice svake žene.

Članak preuzet s herbaroom.com.
Izvorni članak potražite ovdje: http://herbaroom.com/hormoni-i-lepota/.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *