ČUVAJTE SE, IDE ŽENA U MENOPAUZI!

Kada kažemo ’menopauza’, obično prvo pomislimo na njezine tjelesne manifestacije, valunge, preznojavanje, lupanje srca… Slijedeća asocijacija je žena koja lako plane pa je ne treba “zadirkivati”. Ali postoji jedan simptom menopauze, koji od samoga starta, od trenutka kada ona promoli glavu kroz vrata i kaže ’Stižem!’ radi na tome da nam sroza samopouzdanje. Depresija.

Žena u klimaksu ima osjećaj kao da nije u vlastitom tijelu. Čudne stvari joj se događaju, i prvi refleks u toj situaciji je – opiranje. Ali promjena je tu, ma koliko se mi opirale. Estrogen pada, kosa nam se prorjeđuje, koža postaje suha, teško zaspemo i  loša nam je kvaliteta sna, bole nas zglobovi, i ’tamo dole’ smo drugačije i suhlje, a to može lakše dovesti do neugodnih urinarnih i vaginalnih infekcija, libido opada, nešto nam se događa s pamćenjem, zaboravljamo, slabi nam koncentracija….. pa ima li još što?!

Slična konfuzija izazvana krupnim hormonalnim promjenama događa nam se u pubertetu. Ali tada smo mladi i nismo svjesni što nam se događa, pa lakše izlazimo iz tih problema. Također, u pubertetu, nam se lakše toleriraju ispadi i ludovanja, dok se od ’žena u godinama’ očekuje staloženost i ozbiljnost. A mi – vulkan pred erupcijom. Pored valunga, trese nas nemir, strahovi, brige… Stalno imamo onaj osjećaj da ne možemo ovako dalje. Imamo potrebu da se nekome požalimo, ali se plašimo da će nas manje cijeniti. I kada se pogledamo u ogledalo, ne vidimo više ono što smo prije vidjele. Tijelo se mijenja, trbuh ne prepoznajemo, stara odjeća nam više ne stoji. I kako onda zadržati samopouzdanje?

Tek kad krene menopauza, shvatimo koliko smo toga uzimale zdravo za gotovo. Brinule smo se toliko dugo zbog sitnih tjelesnih nesavršenosti, a zapravo smo bile savršene. Stalno smo htjele nešto mijenjati na svome tijelu, a sada, sve bismo dale da možemo biti kakve smo bile. I to je dobra škola, koja nas treba poučiti da kažemo ’Dosta!’ Dosta nezadovoljstava, neprihvaćanja, guranja sebe u kalup. Dosta fokusa na tjelesno, na vanjštinu. Dosta želje da sam neko drugi, da se nekome dopadnem.

Kad se prestanemo opirati, tada prestajemo i tražiti krivce za svoje neraspoloženje, strahove i sumnje. Krivac ne postoji. Tu smo gdje smo. Možemo to prihvatiti ili ne. Pomoć neće doći s neba, moramo je pružimo same sebi.

Drugi korak transformacije je da se prestanemo uspoređivati sa drugima, ali i sa sobom iz ranijih dana. Stare traperice su stare. Ne možemo ući u njih. Njih ćemo pokloniti nekome koga ćemo usrećiti, a mi ćemo potražiti garderobu koja nam pristaje: lagane udobne hlače koje ne stežu, široke bluzice od prirodnih materijala u kojima ćemo lakše “preživjeti” nalete valunga, udobne cipele u kojima ćemo moći dugo hodati…

Treći korak je da počnemo cijeniti svoje životno iskustvo i mudrost koja dolazi s godinama. Možda smo ranije imale glatku kožu, vitak struk, ali sada definitivno imamo više znanja i svijesti. Ali često nismo svjesne koliko smo svjesne. Zato možemo pomoć potražiti u tjelesnim aktivnostima, jogi ili sl. koji će nam pomoći da se fokusiramo, dopremo do svoje biti i pronađemo tu toliko potrebnu staloženost.

Četvrti korak je u spoznaji da me nitko ne može toliko voljeti koliko mogu ja da volim samu sebe. I zato ću dati sebi najbolje: dobru i kvalitetnu hranu koju ću sama sebi pripraviti – jer volim sebe. Redovite preglede – jer volim sebe i pazim na svoje zdravlje. Redovnu tjelesnu aktivnost – jer volim sebe i svjesna sam kako su vježbe dobre za mene. Dobre knjige, filmove i društvo pozitivnih ljudi – jer volim sebe i svoj um hraniti samo najboljim. Što više boravka u prirodi – jer volim sebe i znam da moja priroda žudi za prirodom.

Menopauza je teška i neugodna. To je neupitno. Ali je još teža ako je same sebi otežamo. Druga, jednako istinita činjenica je kako možemo biti fenomenalne i u menopauzi. Kao i u svemu, uspjeh dolazi tek kada se potrudimo. Niko drugi to ne može odraditi umjesto nas. Osim možda Femisan B. On nam može pomoći da neugodne simptome menopauze svedemo na minimum. I uz njega lakše napravimo sve bitne korake do balansa.

članak preuzet sa: Herbaroom.com

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *