ah ti HORMONI …

Muče li vas akne, kroničan umor, loše pamćenje, depresija, nervoza ili poremećaj sna? Da li se često osjećate rastrzano, uplakano i ne možete da kontrolirate apetit? Imate li glavobolje izazvane stresom, nadimanje i naglo ste se udebljali? Da li nedostatak seksualne želje uništava vašu vezu ili brak?

Znate li da sve ove simptome i stanja može izazvati hormonalni poremećaj? Naš moderan način života udaljio nas je od prirode. Često ne kontrolirano pijemo lijekove, zatrpani smo toksičnom plastikom i okruženi zagađenim zrakom, hranimo se nezdravo, unosimo previše loših masti, šećera i mesa prepunog steroida i antibiotika, previše sjedimo, premalo vremena provodimo  na suncu, i koristimo kontracepciju. I tako smo danas svjedoci epidemije hormonalnih poremećaja kod žena širom svijeta.

Može proći dosta vremena prije nego što shvatimo da su simptomi koje imamo izazvani hormonalnim poremećajem. Osim po reproduktivni sustav, on može ugroziti našu štitnjaču, kosti i mišiće, srce i krvotok, kao i povećati rizik od nastanka tumora. Pored navedenih simptoma, kod žena može još izazvati i:

  • neredovne mestruacije ili njihov izostanak
  • neplodnost
  • sindrom policističnih jajnika
  • ciste na jajnicima
  • ranice na maternici
  • endometriozu
  • miome na maternici
  • PMS
  • pojačane menstrualne bolove i krvarenje
  • fibrocistične promijene na dojkama.

Kada se hormoni jednom poremete, teško je vratiti ih u normalu. Danas smo zahvalni modernoj medicini na svim nevjerojatnim dostignućima i inovacijama u liječenju ozbiljnih oboljenja, ali kada je riječ o hormonalnim poremećajima, osim sintetičke zamjene, ona nema mnogo toga da ponudi. A kako je uzrok problema u našem udaljavanju od prirode, riješenje je, logično, da joj se opet približimo.

Tokom povijesti, žene su “spas” tražile na zelenim poljima. S koljena na koljeno prenosila su se bogata znanja koja danas ne može osporiti niti moderna nauka. Znamo da neke biljke pomažu, a studije su dokazale da su ta vjerovanja osnovana.

Virak se stoljećima koristi za ženske bolesti i neplodnost. Sadrži tanine koji  spriječavaju jako krvarenje, što objašnjava zašto pomaže ženama kod obilnih menstruacija i mioma. Istraživanja su dokazala da virak ima sposobnost da spriječi rast tumora. Također su dokazani njegovi povoljni efekti kod gastrointestinalnih poremećaja.

Hajdučka trava ( Stolisnik ), dobro znana od davnih dana, smiruje grčeve i bolove, naročito u donjem dijelu trbuha. Njeni flavonoidi imaju spazmolitički efekt, a pro-azuleni smiruju upale. Hajdučica je odlična kod bolnih menstruacija.

Neven ima sposobnost da zaliječi rane, smanji infekcije, ubija mikrobe i parazite, i odličan je diuretik. Spriječava zadržavanje vode u organizmu tokom pred-menstrualne faze i efikasan je kod mioma na maternici, cista i ranica. Također pomaže i kod bolnih menstruacija.

Crveni zdravac ( Iglica ) je još jedna veoma moćna biljka koja liječi rane, regulira krvotok i djeluje kao blagi sedativ. Ima jaka antioksidativna svojstva pa sprječava infekcije i jača imunitet. Također sadrži tanine koji sprečavaju obilna krvarenja.

Rusomača regulira kontrakcije maternice i krvarenje tokom menstruacije. Ona liječi rane i opekotine, a vrlo je blagotvorna i po srce i krvne žile.

Ovih pet biljaka udružile su se u Femisanu A u dobro izbalansiranim dozama, kako bi pomagale ženama od trenutka kada uđu u pubertet, sve do menopauze.

Femisan A je moćni zaštitnik žena koji nas približava prirodi.

Članak preuzet s herbaroom.com

izvorni članak http://herbaroom.com/kad-nas-hormoni-gurnu-nizbrdo/

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *